19 maart 2022
Geplaatst door Maartje

Eigenlijk was Wolvenplein het alle drie. Tot 1951 was Wolvenplein een gevangenis. Na die tijd werd Wolvenplein in gebruik genomen als Huis van Bewaring. En na de grootschalige verbouwing in 2000 werd PI Wolvenplein een inrichting voor gedetineerden in zogenaamd Sober Regime en een inrichting voor Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV). En dit zijn de verschillen.

Met een penitentiaire inrichting worden alle door de overheid beheerde instellingen bedoeld waar gedetineerden een aan hen opgelegde straf afwachten of uitzitten. Het is dus een verzamelnaam voor huizen van bewaring, gevangenissen, bijzondere (tbs-kliniek, jeugdinrichting) en gecombineerde instellingen (bijvoorbeeld EBI in Vught).

 

Een huis van bewaring is een instelling waar je naar toe gaat als je verdacht wordt van een misdrijf. Daar zit je in voorlopige hechtenis en ben je officieel nog onschuldig. Zit je in een huis van bewaring en word je veroordeeld? Dan ga je naar de gevangenis of een andere PI.

 

En tot slot de derde: een gevangenis is bedoeld voor mensen die door een rechtbank definitief veroordeeld zijn tot een bepaalde strafperiode. Daarbij dient een gevangenisstraf als vergelding en om de samenleving te beschermen. Verder word je in een gevangenis voorbereid op een terugkeer naar de maatschappij. Dit laatste geldt uiteraard alleen als je een tijdelijke straf hebt gekregen.