Van gesloten bolwerk naar levendig stuk stad

Het voormalige gevangeniscomplex ligt in de historische binnenstad van Utrecht. De binnenstad heeft een groot aantal verschillende functies, zoals wonen, winkelen, horeca, scholen, musea en kleinschalige en creatieve bedrijvigheid. Vaak dicht bij elkaar.

De binnenstad is verdeeld in zes unieke kwartieren; elk met een eigen karakter. Wolvenplein ligt in het Universiteitskwartier. De grens wordt aan de buitenzijde gevormd door de singel en aan de binnenstadskant door de Nobelstraat, Janskerkhof, Neude, Potterstraat en Oudegracht. Het Unikwartier, zoals het ook wel genoemd wordt, is een eigenzinnige stukje stad in opkomst. Hip en historisch, jonge creatieven en oude ambachten gaan gemoedelijk samen. Daarnaast is er op cultureel en culinair gebied ook nog veel te ontdekken.

In het Unikwartier wonen studenten, senioren en gezinnen op stadse wijze samen. Langs de Plompetorengracht, Breedstraat en de kleinere zijstraatjes bevinden zich karakteristieke herenhuizen en kleinere arbeiderswoningen. Op verschillende plekken is nieuwbouw in de plaats gekomen van voormalige bedrijvigheid of verouderde woningen. In de kleine binnenhoven vind je een oase van rust en groen of spelen de buurtkinderen na schooltijd samen.