In 2014 is op initiatief van bewonersvereniging De Witte Wolf al een aantal partijen begonnen met de voorbereidingen voor de verwerving van het monumentale complex. Nu, zeven jaar en vele ideeën en inspanningen later, zijn we zeer verheugd dat Wolvenplein aan AM en Levenslang cv gegund is.

Onze gezamenlijke visie Wolvenplein, levenslang genieten voorziet in een mix van koop- en huurwoningen, bedrijfs- en atelierruimten, stadshotel, buurtruimte en een openbare wandelroute door de voormalige luchtplaatsen én buiten de muur om. Het voorplein wordt bij voorkeur autoluw, de binnenhoven vergroend en het complex wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Partners in crime van de herontwikkelingsvisie voor het Wolvenplein zijn: gebiedsontwikkelaar AM, Levenslang cv, bewonersvereniging De Witte Wolf, De Stadstuin, woningcorporatie Woonin en Star Lodge Hotels. De visie is mede tot stand gekomen door een sterk ontwerpteam bestaande uit BiermanHenket Architecten en Karres en Brands landschapsarchitecten. Met elkaar openen we het gesloten bolwerk en maken we van Wolvenplein een nieuwe leefbare inclusieve buurt. Het voormalige monumentale complex is niet langer een huis van bewaring maar een huis van beleving.

Wil je op de hoogte blijven van wat er op Wolvenplein gebeurt? Meld je dan aan als geïnteresseerde.

Nieuws & blogs

Naar nieuws & blogs Naar nieuws & blogs

Locatie

Naar de locatie

Gevangenis Wolvenplein ligt in een dynamisch stuk van de historische binnenstad van Utrecht. Het is prachtig gelegen aan de singel en gemakkelijk bereikbaar. In de omgeving tref je charmante woonstraatjes, vernieuwende horeca concepten, creatieve hotspots, winkels en een groene singel om langs te flaneren of om op te spelevaren. Vrij en rustig gelegen aan de rand van de binnenstad maar toch op steenworp afstand van de terrassen op de Neude of Oudegracht met z’n unieke werven.

Naar de locatie

Het Plan

Naar het Plan

Op het bolwerk aan de singel staat de oudste cellulaire gevangenis van ons land, een tastbaar stuk geschiedenis van Utrecht en een rijksmonumentaal complex. De hoge stenen ommuring langs het water is nu nog een weerbarstige afspiegeling van de isolatie van gevangenen. Misschien lijkt het of de tijd hier stil heeft gestaan, maar alles is in beweging. Het leven laat zich hier niet meer vangen, nieuwe levendigheid geeft het complex een waardevolle plek in de stad. De poort wordt wagenwijd opengezet, de muur voorzien van doorgangen en doorkijkjes, om contact te maken met de buurt én nieuwgierig te maken.

Naar het Plan