11 oktober 2021
Geplaatst door TeamWolvenplein

Op zaterdag 11 september vond voor de 35ste keer de Open Monumentendag Utrecht plaats. Thema was ‘Erfgoed voor iedereen’. Zo’n 80 monumenten, waaronder uiteraard gevangenis Wolvenplein, waren te bezoeken.

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel monumenten die wij nu kunnen bezoeken, waren vroeger ontoegankelijk. Aan de andere kant zijn er ook altijd panden gebouwd die bedoeld waren om zich open te stellen voor anderen. Denk aan ziekenhuizen, gasthuizen, weeshuizen, kerken, huisjes voor armlastigen, etc. Voor de komende Open Monumentendag is in de binnenstad een route uitgezet langs panden van ‘zorg en naastenliefde’, waaronder het oude AZU-gebouw, het Hieronymusgebouw, de panden van de RK Aalmoezenierskamer en enkele ‘kameren’ en hofjes.

Tijdens het Filmfestival speelt Wolvenplein ook een bescheiden rol. De mobiele app Nederlandse Filmroute neemt je mee op een wandeling door Utrecht, langs plekken waar beroemde Nederlandse filmscènes zijn opgenomen. Op de route langs 11 bijzondere filmlocaties in de binnenstad zijn er maar liefst 3 in Wolvenplein of de directe omgeving opgenomen!