24 november 2022
Geplaatst door Maartje

Op woensdag 23 november jl. is de intentieovereenkomst tussen bewonersinitiatief De Witte Wolf en woningcorporatie Mitros ondertekend. De bekrachtiging van de samenwerking met Mitros was een lang gekoesterde wens van De Witte Wolf om verder vorm te kunnen geven aan de toekomstige woon- en leefgemeenschap op Wolvenplein in Utrecht.  

Anemoon van Dijk, manager Wonen bij Mitros, tekent met zeer veel enthousiasme. ‘We kijken er enorm naar uit om samen met het bewonersinitiatief de woongemeenschap op Wolvenplein verder vorm en inhoud te gaan geven. Het is voor ons soms nog wat pionieren maar het is belangrijk dat we dit soort burgerinitiatieven oppakken en aan meewerken. En natuurlijk zijn we ook heel blij dat we op deze unieke plek in de binnenstad nieuwe sociale en middenhuur woningen kunnen toevoegen.’ 

In de visie Levenslang Genieten voor het Wolvenplein is de intentie geformuleerd voor het creëren van een community met bewoners, gebruikers en de buurt. Van een gevangenis als solitaire enclave en ontoegankelijk voor de buurt wordt gestreefd naar een complex met een mix aan functies dat juist uitnodigt tot het aangaan van nieuwe verbindingen en ontmoetingen. Om betrokken huurders te vinden die actief deelnemen aan de beoogde community op het Wolvenplein zal Mitros onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij de toewijzing van de huurwoningen. 

Toekomstige bewoners belangrijk onderdeel van de community

Marijke van Zoelen is al vanaf het prille begin actief binnen de huurgroep van De Witte Wolf. ‘Na al die jaren is het dan eindelijk zo ver dat we een overeenkomst met Mitros sluiten. De (toekomstige) bewoners, waaronder de huurders, zijn namelijk een belangrijk onderdeel van een levendige en inclusieve woongemeenschap waar we voor staan.’ Ook Wilma Duitscher, voorzitter van De Witte Wolf, beaamt dat je als bewonersinitiatief een lange adem nodig hebt. Het is dan fijn als een betrokken corporatie zoals Mitros enthousiast is de gezamenlijke ambitie om huurwoningen te realiseren, waar te maken. Ja, dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen! We hopen dat er meer burgerinitiatieven volgen en dit de eerste van velen is.’   

Eerder maakte De Witte Wolf soortgelijke samenwerkingsafspraken met AM voor de ontwikkeling en realisatie van de koopwoningen.