21 september 2023
Geplaatst door Maartje

De Stadstuin verhuurt en beheert de vrijgekomen ruimtes in de voormalige gevangenis. De tijdelijke werkruimtes zijn geschikt voor creatievelingen, workaholics, trainers en levensgenieters. Len Groenhout (27 jaar) is namens De Stadstuin locatiemanager Wolvenplein. In de derde aflevering in de serie Achter de schermen vroegen we Len over haar werkzaamheden.

Len, hoe ben jij terecht gekomen op Wolvenplein?
‘Ik studeerde Leisure & Events Management en liep stage bij De Stadstuin in Rotterdam. Ik heb m’n afstudeerscriptie geschreven op het gebied van community building. De Stadstuin vond ik zo’n tof bedrijf dat ik daar graag wilde werken. In september 2021 kwam het Wolvenplein bij de Stadstuin in beheer en hier ben ik vervolgens in november begonnen. Natuurlijk één van de tofste locaties om te mogen werken.’

Wat doet een locatiemanager van De Stadstuin?
‘In de tijdelijkheid beheren en verhuren we de vrijgekomen ruimtes in het Wolvenplein. Dat zijn vooral heel veel kleine cellen. We proberen een leuke, vette, inspirerende en prikkelende plek voor ondernemers te creëren. Community building is daarbij belangrijk. Dus het zorgen dat de huurders elkaar kennen, dat ze weten wie wat voor een onderneming heeft, en dat ze elkaar kunnen helpen of aanvullen. Of elkaar kunnen inzetten voor bepaalde klussen. Dat doen we door ontmoeting te faciliteren. Dus we zorgen voor de maandelijkse koffieclub en dat de drankjes voor een borrel klaar staan. Of dat er een tosti-lunch is. Huurders kunnen dan gewoon binnendruppelen en aansluiten. Heel low-key. Vanuit daar ontstaan de connecties en gemeenschappelijke wensen om eventueel een verdiepingsslag te maken.’

Hoe zou je de Wolvenplein community kunnen omschrijven?
‘Wolvenplein heeft veel eenpitters. Dat komt omdat de kleine cellen van 8 of 10 m2 zich daar goed voor lenen. Ook qua privacy is het een gewilde plek. Door de dikke muren zijn de cellen interessant voor coaching en therapiepraktijken. Zulke kleine ruimtes vind je nergens in de stad. Of je vindt ze wel maar dan heb je te maken met gipsen wanden. Maar ook de ligging in het centrum van Utrecht maakt Wolvenplein een aantrekkelijke plek. De bedrijven zijn echt heel divers. Van schrijvers, journalisten, massage therapeuten, ateliertjes, goudsmeden, marketing en branding. We hebben zelfs een private detective en iemand die bootcamps geeft.’ 

‘Dit soort kleine bedrijfjes zijn op zoek naar gezelligheid, naar mensen om zich heen. Die willen een omgeving waar ook andere ondernemers zitten. Bij grotere bedrijven op andere locaties zie je dat ze al hun eigen collega’s hebben. Die hebben voldoende aan zichzelf.’ 

Dus de verhuur verloopt soepel?
‘De grotere werkruimtes zijn wel wat lastiger te verhuren. Omdat het in de tijdelijkheid is en we maar een beperkte huurperiode kunnen geven. Grotere bedrijven die zoeken vaak naar werkruimte die ze mooi willen maken, helemaal naar wens kunnen maken en ze willen hun personeel niet te vaak laten verhuizen. Die zoeken naar meer zekerheid waar ze langer kunnen zitten. En dat kan hier niet. Maar ook in de cellen is wel wat verloop. Sommige vinden een cel toch net te benauwd omdat het raam natuurlijk niet open kan. Of ze groeien door met hun bedrijf en zoeken daar een andere locatie bij. We blijven bouwen aan de community.’ 

Welke middelen gebruik je bij community building?
‘Dit jaar hebben we samen met Area of People voor al onze Stadstuin-locaties een eigen online omgeving gemaakt. De app is deels om het beheer makkelijker te maken maar via de app staat de community ook rechtstreeks met elkaar in contact. Dus naast dat je je ticket kan aanmaken voor een facilitair probleem (als je lamp stuk is bijvoorbeeld), kun je ook een vergaderruimte boeken en alle huisregels en informatie terugvinden. Ook zie je je buren en bedrijven binnen het pand. Je kan zelf berichtjes posten en je deelname aan events doorgeven. Nieuwe huurders kunnen zich ook voorstellen in de app. Dit draagt allemaal bij aan een hechtere community waarbij ondernemers rechtstreeks met elkaar in contact staan.’

Hoe zie je de toekomst van de werkruimtes in Wolvenplein?
‘Er zijn veel bedrijfjes die er al 8 of 9 jaar zitten. Al van voor dat wij als De Stadstuin het beheer overnamen. Twee huurders doen ook mee in het participatietraject bij de herontwikkeling van Wolvenplein. Die hebben meegedacht over hoe het deel met werkruimtes na de herontwikkeling terug zou kunnen komen. Zij hopen vooral dat de gewilde kleine cellen behouden blijven.’ 

‘Na de herontwikkeling zal er wel een ander soort community ontstaan. Naast werkruimtes wordt in de plannen uitgegaan van woningen, stadshotel en horeca. Maar ook dan is het natuurlijk leuk om momenten te bedenken waar alle gebruikers samenkomen en elkaar helpen. De eerste stappen in die richting zijn al in voorbereiding: onze huurders worden ook uitgenodigd voor de buurtborrels die Stadsdorp Wolvenburg organiseert en samen met De Witte Wolf zijn zij een repair café aan het opzetten. Leuke initiatieven van waaruit je een nieuwe community kan opbouwen.’