18 mei 2022
Geplaatst door Maartje

Is het jou opgevallen? Afbeeldingen in het complex die bestaan uit zwarte en witte vierkanten? Dit zijn zogenaamde checkerboards. Die worden gebruikt om met 3D laserscanners het volledige complex, zowel van de binnen-, als buitenzijde in te meten. Dat doet BIMnD; een bedrijf gespecialiseerd in het digitaliseren van bouw- en vastgoed objecten.

BIMnD heeft van AM en Levenslang de opdracht gekregen om de voormalige Penitentiaire Inrichting Wolvenplein te Utrecht te digitaliseren. Ze gebruiken hiervoor zowel statische als mobiele laserscanners. De laserscanners meten tot wel 950.000 punten per seconde! Om alle meetdata vanuit de verschillende standpunten en apparaten samen te voegen wordt gebruik gemaakt van spheres (bollen op klein statief) en checkerboards die dus her en der in het gebouw te vinden zijn.

  

Het resultaat van al deze samengevoegde meetdata is een pointcloud, een 3D representatie van het gebouw bestaande uit miljoenen meetpunten. Deze pointcloud zal dienen als basis voor een bouwkundig 3D Model ook wel een BIM (Bouwwerk Informatie Model) genoemd. Dit BIM model wordt opgezet door BiermanHenket Architecten die op basis daarvan met de verdere planvorming voor de renovatie en transformatie aan de slag gaan. Ook andere partijen die aan de herontwikkeling van Wolvenplein meewerken, kunnen gebruik maken van dezelfde én juiste (meet)gegevens van het complex. Dat voorkomt veel onduidelijkheid.